1.979 - 2.021

Història d'un radioafeccionat

Han passat més de 40 anys des de aquell dia que vaig posar en marxa la primera emissora, una emissora que estava muntada en una empresa i que un "listillo" havia muntat com si fos una xarxa privada per que des de aquella oficina poguessin parlar amb els vehicles que també havia muntat, era a 27 MHz. i com que no ho podien fer servir per el propòsit per el qual estava dissenyat estava tot parat e inutilitzat, ja que estaven cansats de sentir sorolls i que els diguessin de tot menys bonics, es clar i la meva xafarderia va fer que ho poses en marxa i cridés per aquell micròfon i en va contestar les estacions Houston i Skylab, dos germans de Martorell que mai més n'he sabut res, al igual que d'en Xibaca, el xurrero del Mur de Martorell .

La primavera de 1.979 vaig comprar una emissora Stalker model 5 de 80 canals en AM, les antenes me les feia jo, tenia 14 anys, i donat els pocs recursos econòmics d'aquells dies me les feia de canyes de les rieres i posava cable de coure estès i enganxat amb cinta aïllant, l'idea era del Joan (estació Delfi) de la Vall d'Hebrón a Barcelona, un bon amic.

Els diumenges a la nit, després de que tota la família anés a dormir, baixava al garatge i dins el cotxe esperava a les 12 de la nit que comences "L'Altra Ràdio" a Ràdio 4, més d'un dia m'havia quedat dormit i al mati següent el meu pare al anar a buscar el cotxe per anar a treballar em trobava dormint amb la ràdio encesa dins el cotxe, al menys trobava el seient calent.

Vaig aprendre molt amb la gent de l'Altra Ràdio i encara n'aprenc, gràcies nois, felicitats per la vostra tasca i els vostres 25 anys també.

També eren èpoques, on un desconegut Miquel Calzada i Olivella, més endavant conegut com "MikiMoto", feia un programa a Ràdio Club 25 de Terrassa que es deia "Catalunya DX".

A Castellbisbal sempre he estat sol en ràdio, fins que va aparèixer el Paco era 1.980 i ja fèiem coses, ell després es va examinar d'EC i era EC3APP i després EA3EDD.

El 1.982, amb la majoria d'edat, em vaig examinar d' EC i el 20.05.83 em van concedir el meu primer indicatiu de radioafeccionat era el EC3BOW, llavors caducaven als 2 anys.

La "mili" va fer que em caduques i no pogués examinar-me d'EA, un cop acabades les obligacions amb l'estat espanyol, ja era obligatòria la CW.

El 1.985 vaig muntar Ràdio Castellbisbal i l'Ajuntament en va nomenar Director.

El 1.988 vaig muntar Castellbisbal Televisió, transmetíem al canal 29 d'UHF i cobríem la totalitat del casc urbà amb 10 Wts. i 4 antenes, retransmetíem plens de l'Ajuntament en directe i fèiem informatius cobrint actes com la Festa Major.

Després de molt batallar per HF i la ràdio i TV local, volia fer coses noves i el 1.991 em vaig examinar d'EB.

El 11.06.92 em van concedir l'indicatiu EB3EXL.

L'any olímpic amb el nou indicatiu, vaig començar amb força a la ràdio-afició, i vaig estrenar-me en concursos amb el Concurs dels Jocs Olímpics Barcelona-92 VHF.

Posteriorment vaig participar en la majoria de concursos en VHF i UHF.

El 1.994, de la mà del Ricard EB3GHV(*), em vaig iniciar en l'ATV en 1.200 MHz. i 2.400 MHz.

Des de 1.995 hi ha aquesta pàgina a internet, eren els principis i eren poques les pàgines en català.

El 1.995, amb el Jordi EA3FST participem en el concurs Sant Sadurní Capital del País del Cava VHF i el guanyem Des de Prat d'Estaques (Solsonès), anaven amb un Kenwood TR-751E "pelat" i una antena ARAKE de 16 elements.

El 1.996 ja amb el Joan EB3FDT (ara EA3IV) fem pinya i ens ho passem de conya participant en tots els concursos. També ens acompanya de tant en tant el Salvador EA3EBJ que jo coneixia ja en l'anterior etapa a 27 MHz. i HF com EC.

L'estiu de 1.997 i un cop acabada l'instal.lació de satèl·lit vaig començar l'activitat en aquesta modalitat tinent ja més de 100 quadricules confirmades fins hi tot Japó i Estats Units via AO-10.

També aquest any, formem equip amb el Ricard EB3GHV(*) i muntem la "Furgo" de concursos, sota l'esponsoritsació de "CAB-RADAR", l'enveja de tot concursero. L'any següent, el 1.998 debutem en el Campionat Nacional M.A.F. com a multioperadors i quedem segons, jo en VHF i el Ricard en UHF, el segon any, el 1.999 guanyem, el Ricard en VHF i jo en UHF, fantàstic !.

La primavera del 1.999, el Toni EA3DXR que fa temps que em parlava d'una nova modalitat de comunicació digital, prepara un digi i el muntem a Montserrat, comença l'activitat APRS a EA3, comencem a jugar amb el Pau EA3BB, l'Àngela EB3EBM i el Ricard EA3AYD només érem cinc estacions al mapa, des de llavors no em parat de treballar millorant la xarxa i muntant estacions meteorològiques a Pinós, La Figuerassa, Pic de l'Orri, Montsec d'Ares, etc.

El 2.000 el Toni EA3DXR em nomena Secretari de la Junta de Digigrup-EA3 i el 22.12.2.002 vice-president.

L'estiu del 2.001 tinc l'honor de participar en l'activació EME a Andorra C31TLT amb gent com EA3BB(***), EA3DXU(**), EA3AEN, EA3AYX, EA3AVW(****) i I5WBE, una molt bona ocasió per aprendre molt.

Després d'un parèntesi en el Campionat Nacional, el 2.002, junt amb el Ricard EB3GHV(*) treballem per muntar la segona enveja de tot concursero, un QTH fix en un bon lloc i amb una instal·lació de primera, era el somni fet realitat, era Pinós i el 2.003 ja està a punt per començar la temporada.

Sense deixar el Campionat Nacional MAF, comencem a jugar amb altres joguines, com es el Wifi, ja es segle XXI !

El 17 de gener de 2.005 canvio el vell indicatiu EB3EXL per el nou EB3TC, i el 7 de novembre de 2.005 em donen el EA3DGI també, un a Castellbisbal (Vallès Occidental) i l'altra a Pinós (Solsonès).

Entre 2012 i 2015 he viscut a Rasquera (Ribera d'Ebre) JN00HX actiu a 10 i 50 MHz en SSB.

Un cop de retorn a Castellbisbal inicio una etapa nova amb DMR i C4FM en VHF i UHF, i a HF amb FT8, des del 24 de gener de 2.021 tinc nou indicatiu, EA3W.

Com podeu veure la ràdio ha estat i m'ho ha donat tot en aquesta vida.

En fi, 40 anys son molts i no és res, he après molt fent quasi de tot i em queda molt per fer i molt per aprendre i el que és més important he fet molts amics, més o menys 40 milions.

Salutacions cordials i bona ràdio.

(*) El Ricard EB3GHV va morir el 3 de desembre del 2.009.

(**) El Josep María EA3DXU va morir el 5 d'octubre del 2007.

(***) El Pau EA3BB va morir el 3 de gener del 2017.

(****) El Salvador EA3AVW va morir el 20 d'abril de 2016.

Llicència d'escolta de 1.980 de Xavi Pérez ara EA3W


Tornar a la plana principal.